Masak Lemak Udang Cili Api
My Resepiku berkongsi Resipi Masak Lemak Udang Cili Api. Resipi Masak Lemak Udang Cili Api ni adalah antara hidangan yang sedap makanan menu tengahari. Cubalah Resipi Masakan ini..
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 25 minit
45 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 25 minit
45 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 6-8 orang
Bahan-bahan:
20 ekor Udang
15 tangkai cili api di kisar Serbuk kunyit
1 batang serai dititik
2 biji kentang potong 4
1 kotak santan kecil (200 ml)
1 helai daun kunyit
Asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Kisar cili api bersama-sama dengan serbuk kunyit.
2. Lepas tu masukkan cili api dan kunyit yang telah dikisar itu bersama-sama serai dan kentang ke dalam periuk dan panaskan di atas api yg sederhana sehingga kentang separuh empuk.
3. Lepas kentang dah separuh empuk, masukkan santan. Perlahankan api, kacau selalu.
4. Last sekali masukkan udang dan juga asam keping. Perasakan dengan garam. Tunggu sehingga udang dan kentang betul-betul masak, masukkan daun kunyit, kacau-kacau dan boleh lah tutup api.
0 comments:
Post a Comment